2016. augusztus 8., hétfő

Rózsaszínben pompázni

A nagy utat bejárt rózsaszín tunika végre készen van, hát íme:






Hosszú ujjú, csíkos ujjú (közben kiderült,, mikor már az egyik ujjával készen voltam, hogy ő egyszínű ciklámen ujjat szeretett volna :D...nem bontom le :)), tunika hosszúságú, bővülő aljjal, kissé pörgősen, de azért mégiscsak pulcsi, olyan csinosabb szabású fajta.

Fonal:
Diana Color (100% mercerizált pamutfonal) és Catania a Schachenmayrtól (100% mercerizált pamutfonal) 3,5-es tűvel kötve







2016. augusztus 3., szerda

Mikor kell vastag takarót horgolni, ha nem nyáron?

Meleg, fülledt idő van. Én pedig vastag takarót horgolok 6-os tűvel. Néha megizzadok alatta, pedig már kötöttem ezt a mintát, és még nem is olyan nagy a munkadarab, hogy beterítsen ... de hát nyár van :)

Régóta tervben van, hogy horgolok egy olyan vastagságú takarót, ami valóban melegít is. Legyen színes, de azért csak módjával, legyen jó puha, ne túl nehéz, és persze annyira meleg, amennyire egy ilyen takaró nagyjából meleg tud lenni. A legutóbbi azt vonja maga után, hogy semmiképpen nem ágyterítőnek szeretném használni, viszont bélelni, alávarrni sem szeretnék.

Ilyen a takarókezdemény, miután már az összes szín felhasználásra került legalább egyszer:




Mindenképpen megtervezett színkészlettel szerettem volna horgolni. Itthon ülve, a képernyőről kiválasztva egy webáruházból a fonalakat ez nem mindig egyszerű. Nem biztos, hogy ami annak látszik, az valóban az is, valóban olyan árnyalatú, valóban olyan világos vagy sötét.

Régóta eldöntött volt részemről a fonal típusa - Himalaya Everyday, 100% antipilling akrilfonal. A döntés végleges lett, miután kipróbáltam a fonalat az itthoni készletből dupla szállal horgolva, ami 6-os tűvel sikerült is szépen, és kiválóan működött. Már csak a leendő színeket kellett kiválasztanom.

Tulajdonképpen két szín van benne, ami nem egészen olyan, mint ahogyan vártam. Az egyik a zöldes árnyalat, ami a képernyőről nézve nekem világosabbnak tűnt. Azonban így is tetszik - szerencsére a leendő takarótulajdonosnak is tetszik -, szerintem nagyon jól illeszkedik a megelőző kékek és a lila után. A másik az a bizonyos világos rózsaszín, amit púder színűnek neveztek a leírásban. Valahogy túl világosnak találom, és nem egészen rózsaszínnek, túl fakónak, enyhén szürkésnek ... Gondolkoztam is rajta, mikor kézhez kaptam a fonalcsomagot, hogy ezt a színt biztosan belehorgoljam - e. Kipróbáltam így nagy felületen, és úgy döntöttem, maradjon mégis, a nagy egész sokféleségébe belefér ez az árnyalat is.

A minta az a bizonyos attic - féle hullámos minta, amit már egyszer horgoltam: http://attic24.typepad.com/weblog/neat-ripple-pattern.html