2016. május 27., péntek

Mintapróba


Talán egy rövidujjú felső, vagy egy tunika? Vagy valaminek az alja szegélye? Még nem tudom...megláttam ezt az egyszerű csipkemintát, és a régóta elfekvő Alize Cotton Gold fonalakból tettem vele egy próbát. Tetszik, ahogyan hullámzik, ahogyan szolidan csipkés, lyukacsos. A színátmenetes fonalból is jól láthatóan adja magát. Ennek a kevert szálas fonalnak a rugalmassága pedig pont jó hozzá.

minta erről az orosz oldalról: http://avercheva.ru/?p=11352


Magam is meglepődtem, hogy 4-es tűvel kötve most mennyire kényelmes volt - csak mert korábban ezt a fonalat egyértelműen vékonyabb tűvel kötöttem.

2016. május 26., csütörtök

Kontrasztosan

Az egyik Sandra magazinban láttam hasonló színösszeállítású modelleket. Szürkét és narancsot használtak egy modellen belül, mintával és anélkül is.

A fekete-fehér-szürke rövid színátmenetes pamutfonalamhoz kerestem színkombinációs lehetőségeket. Önmagában kevés lenne a fonal egy felsőre, így a meglévő fonalaim között keresgéltem.



Ez a színkombináció nyert: a színátmenetes mellé fehér, szürke és narancs, így kontrasztosan.


Elsőre egy részben blokkokból álló felső ötlete ugrott be, amit aztán majdnem teljes hossznál félig visszabontottam...mégsem tetszettek úgy elrendezve a színek és a minták.

Most egyszerűen csak csíkos a színátmenetes felső rész alatt, egy geometrikusabb mintával az egyszínű szürke sávban.


Ezzel a mintával kapcsolatban még mindig vannak kétségeim, valahogyan túl soknak tűnik...így ránézve a színekre lehet hogy csupa simával, vagy valamilyen sima-fordított kombinációjú, még szögletesebb hatású mintával jobban mutatna. Ezt visszabontani azonban már nem fogom, valahogyan majd beilleszkedik a nagy egészbe ez a rész is :)

A szabásvonal enyhén bővül lefelé, enyhén A vonalú lesz.

fonalak:
Cheval Blanc Sunny Multi, rövid színátmenetes fonal, Schachenmayr Catania (a szürke), illetve két egyéb mercerizált pamutfonal azonos vastagságban (a narancs és a fehér)

tű: 3,5-es

2016. május 22., vasárnap

Anyaváró gyerekalkotások

A nagyobbik lányom hozta be nekem a múlt héten a kórházba. Tudta, hogy fel tudja dobni vele a kedvem, miközben a kreativitását csodálom :)


2016. május 20., péntek

Tavaszi-nyári tunika öt évesre

Ezen a darabon most többféle eddig még nem próbált technikát is sikerült elsajátítanom.

Úgy döntöttem, kipróbálom a dupla szálas kezdést. Nagyon ígéretesnek tűnt a képek alapján, jóval hangsúlyosabb így a kezdősor, de ugyanolyan rugalmas, mint egy szállal. A Kössünk Lányok weboldaláról tanultam a technikát.





Szintén erről a weboldalról véve az ötletet, kipróbáltam az alját ráhajtásos leláncolással. Valóban szinte ugyanolyan rugalmas, mint a kezdés így. Néhol még kissé egyenetlenre sikerült.





A raglánvonalban a szaporítást a minta keresztszálból írta, amit fonalcsoda videójából tanultam meg.




Egészen jól megy a 3,5 feles tűvel való kötés. A kötéskép ugyan még mindig meglehetősen egyenetlen. Az a gyanúm, hogy a két fonal teljesen egyező paraméterei ellenére (fonalhosszúság adott tömegen, fonal összetétele) a Diana color mégiscsak vékonyabb tűt kívánt volna, mondjuk fél mérettel kisebbet. A Catania és a 3,5-es tű az én kötésszorosságommal viszont teljesen egyezik.


Hogyan is alakult a fazon ilyenre, ilyen kibővült tunikásra, két színben?

Először elkezdtem ezt a felsőt kötni, ám a lány rögtön közölte, hogy tunikát szeretne. Közben változtak az elképzelései, mire leértem a felső aljára, már hosszú ruhát szeretett volna, miközben kinézte a világosrózsaszín fonalhoz a sötétpinket :D. Pár centiméter után azonban úgy döntött, elég lesz ekkorára, ruhát majd inkább műs színben szeretne...bevallom, megkönnyebbültem.

minta: ravelry
fonal: Diana Color a Bellától (100% mercerizált pamutfonal), Catania Solids a Schachenmayrtól (100% mercerizált pamutfonal)
tű: végig 3,5-es

És közben alakul a fazon...ezek a három nappal ezelőtti állapotok voltak, mikor is a leány kijelentette, hogy ő bizony hosszú ujjút szeretne, ő ezt ilyen rövid ujjakkal nem fogja felvenni :D
Én meg persze nekiláttam hosszú ujjakat kötni. Közben megjött a jó idő is, remélem, azért még lesz alkalma hordani, mire elkészülök vele.






2016. május 8., vasárnap

Rózsaszínben

Nagy lendülettel elkezdtem az Eyelet Cable felsőt 5 évesre szánt méretben (http://www.ravelry.com/patterns/library/raglan-top-with-eyelet-cables)
Azt hiszem, ahhoz most nincs türelmem, hogy megfejtsem, vajon miért tér el az én mintám a képen  látottól, kötöm így, ahogyan most adja magát. Mindenesetre gyönyörű ez a rózsaszínes színátmenetes árnyalat, olyan kis finom, olyan enyhén, nem élesen jönnek az átmenetek.

Az nagyon látszik a kötésképen, hogy nem vagyok szokva ehhez a vastagságú fonalhoz és tűhöz, na de ami késik, nem múlik. Végülis gyerekméretben nem csak félbehagyott projektek vannak ebből a fajtából :)

fonal: Diana Color a Bellától, mercerizált pamutfonal, gyakorlatilag a Cataniával megegyező tulajdonságokkal
tű: 3,5-es

2016. május 6., péntek

Májusi ruha

Májusra lett készen. A Ravelry-s feljegyzéseim szerint február elején kezdtem el kötni.


Azt gondolom, erre az időjárásra még pont megfelelő lesz. Nem vagyok benne biztos, hogy nagyobb nyári melegben hordható. Ugyan a Drops Cotton Light, amiből készült, nyári fonalnak mondott, és valóban olyan hűvös érzet is, de mégiscsak vastagabb. Persze kinek mit jelent a nyár.

Ezt a fonalat nem volt túl egyszerű kötni, eléggé látszanak is az ebből fakadó kötési egyenetlenségek. Ez a csavart-azsúrminta, amit belekötöttem is eléggé rusztikusan néz ki benne: nem olyan sima, inkább jócskán kidomborodó, olyan térbeli. A Ravelry-s bejegyzések alapján sokan nem tartják igazán alkalmasnak ezt a fonalat csak simakötésre, mert könnyen szálasodik, közben tapad, nehéz egyenletesen kötni.
Az ára viszont nagyon kedvező, és a kötött végeredmény is egy nagyon puha, kellemes tapintású ruhadarab. Kissé ugyan nehéz lett, húzza is a súlya lefelé rendesen. Reménykedem, hogy ebből fakadóan nem fog nagyon kinyúlni.

Felülről egyben, körben kötött raglán, lyukas-ráhajtásos szaporításokkal. Pár sort síkban kötöttem, utána csatlakoztattam csak a kört, további szaporításokkal az eleje kivágásához, hogy ne egyenes, szögletes legyen. Eredetileg szerettem volna még kötni hozzá egy nyakrészt, azért így eléggé kivágott, de jelenleg a leányzó ennek ellenáll, úgyhogy most marad így a ruha.

A csavarásos azsúrminta végigfut az elején, és a szoknyarész két oldalán.




A csípő körül pár szelvényes szaporított sávok következnek, kétsoronként szaporítva, de csak az egyik irányba, majd a szoknyarész egy konkrét minta alapján kötve, amiből már szoknyánk is van itthon. Minta innen: http://www.ravelry.com/patterns/library/summerskirt-with-kitten


fonal: Drops Cotton Light (50% pamut, 50% polyester), 570 gr fonal összesen
tű: 4-es