2016. április 28., csütörtök

Kékek

Négyféle mercerizált pamutfonal 3,5 es tűvel kötve, amint kipróbáltam egy ráhajtásos ál-csavart mintát. Nem tudom, magyarul pontosan hogyan hívják ezt a mintát, angol oldalakon eyelet cable illetve mock cable neveken fut.








Elszórakoztam ezzel a mintával vagy 2-3 órát, mire kialakultak a szemek. Gondot okozott számomra a soronként változó szemszám, illetve hogy az eredetileg körkötésre lejegyzett mintát átfordítsam oda-vissza kötésre.

A kiszemelt felső majd körben lesz kötve, de mielőtt elkezdem a konkrét darabot, ki kellett próbálnom külön a mintát.
Kipróbál...bont...Először rövid színátmenetes fonallal kezdtem, és hát nem igazán láttam, melyik szem micsoda és hol van, úgyhogy lebontottam.  Egyszínű fonallal kezdve szépen kiadta magát  a minta, ez után már a színátmenetessel is  meg tudtam kötni.

Ezek a kiszemelt színek a kékes árnyalatú darabhoz. Tervben van egy rózsaszínes változat is, amihez még ez után állítom össze  a lehetséges fonalakat.

Jó kis fonalpróbát eredményezett végül ez a kis mintapróba. Az elkezdésekor, ami pusztán a minta kipróbálása és megtanulása okán történt, egész sok tanulsággal szolgált végül. Gondoltam, hogy különböznek azért ezek a pamutot, de nem számítottam ilyen jelentős különbségre.

Számomra egyértelműen a Cheval Blanc Sunny fonala győzött. Korábban már kötöttem egy színből egy felsőt vele, tudtam, hogy jó minőségű fonal, de itt a többivel összemérve ez még egyértelműbb lett. Nagyon jó tartása van, és egyben rugalmas is kötés közben.

Nekem ez után következik a Steinbach Wolle Capri (itt a fehér színű). A tartás itt is megvan, de a rugalmassága messze elmarad a Cheval-től.

A Catania hasonló a Steinbach-hoz, de még valamivel merevebb.

A névtelen, vagyis az egyik multi saját márkás fonala pedig eléggé alul marad minőségben, a kötés könnyedségét tekintve. A színe ugyan gyönyörű, puha is, de valahogy se a tartása, se a fénye nincs olyan. Ez még nem zavarna, de bizony kötni is jóval nehezebb. Nem tudom, hosszú távon vajon hogyan viselkedik. Nagyon szép a színe, elvileg ugyanolyan mercerizált pamutfonal, mint a többi, ezért valószínűleg felhasználom.

A kiszemelt modell ez a nyári felső:http://www.ravelry.com/patterns/library/raglan-top-with-eyelet-cables

2016. április 13., szerda

Kipróbáltam

...a Himalaya Home Cotton fonalat.

A fonal 85% pamut, 15% poliészter összetételű. Kiadós, 10 dkg-os gombolyagokban van, kifejezetten lakástextíliának ajánlják. Viszonylag vastag, erősnek tűnő pamutfonal. A boltban történő tapogatás után még gondolkoztam azon, hogy tulajdonképpen bármi készülhetne belőle, ruhadarab is, hiszen annyira puhának tűnt.

Meghorgolva azonban tényleg "keményebb", olyan jó tartása van a textúrának. Szerintem kifejezetten alkalmas pl. tárolókosár készítéséhez, bármiféle keményítés nélkül is, de szőnyegnek is el tudnám képzelni.

Számomra egy szállal azért vékonynak tűnt erre a célra ez a fonal, így azonnal dupla szállal, 5-ös tűvel fogtam hozzá.

Ez az első darab, de készülök a folytatásra is, kisebb-nagyobb méretekben.


Ebből a négy színből van most itthon belőle.


2016. április 6., szerda

Horgolt pulcsi készülőben

Már régóta tervben van egy felülről lefelé, raglánszaporításokkal horgolt pulcsi képe a fejemben. A Rav-on több inspirációt is kaptam hozzá, többek között ez volt az egyik leginkább ötletadó:
http://www.ravelry.com/projects/mauky/jersey-ganchillo
Nagyon tetszenek a csíkjai, a színek, meg az egész horgolt textúra. Olyan rusztikus az egész, mégis harmonikus és finom is egyben.

Az eredetileg kiszemelt fonal Drops Safran volt, ám az abból készült kezdemény végül hamar bontásra került. Nem sikerült eltalálnom a szabásvonalat, meg valahogyan nem volt kellő türelmem a 3,5-es tűvel való horgoláshoz.

Időközben betáraztam az Ice Yarns-tól 100%-os pamutfonalat kétféle színben is, és ezt szemeltem ki a folytatáshoz. A további csíkozáshoz, halványlila színnel egy Kik-ből származó, ugyanolyan tulajdonságokkal rendelkező pamutfonalat használtam.






4-es tűvel horgolva jóval haladósabb lett ez a darab, és most a formáját is sikerült eltalálnom. Annyi volt  a kulcs, hogy a raglánszaporításoknál nem egy, hanem két láncszemet kellett horgolnom a két pálca közé.

Valami még így sem teljesen szimmetrikus a két vállánál, ahogy jóval lejjebb haladva kiderült, de egy ekkora darabot már nem bontok le...főleg hogy jelenleg nem tudom, milyen megoldás adna pontosabb képet.


Ezek a színek így mindenesetre nagyon tetszenek együtt: olyan szép színes, mégis harmonikusan visszafogott, pasztell.

Viszont máris 24 dkg fonal felhasználásánál tartok. Fejben tudom, hogy  a horgolt darabok jóval több fonalat vesznek fel a kötöttnél, valahogyan mégis meglepetésként ért a még félig sem kész darab súlya. Szóval szép, de nehéz :) Nem tudom még, milyen lesz ezt így hordani.

Az éledező tavaszi kert színei, hasonlóan színpompásan mégis visszafogottan:






2016. április 3., vasárnap

Az árvacsalánok között...

... egy igazán minitulipán bújt meg. Már leendő piros virágát is megvillantotta.


Valahogyan kívül került a virágágyáson. Jelenleg a fehér színű, bimbós tulipánokon kívül ez az egyetlen, amelyik már megmutatta a színét.

Azért itt "északon" is alakul a kert, még ha lassabban is.