2015. november 21., szombat

Angyal és hóember

Kézműves foglalkozáson voltunk a plébánián. Ezekkel a kincsekkel tértünk haza:








2015. november 18., szerda

Újabb színátmenetes kezdemény

Egy újabb színátmenetes fonalat kezdtem kötni, Magic Baby az Ice Yarnstól. Mondhatni, ugyanolyan tulajdonságokkal bíró fonal, mint a Baby design. Ahogyan néztem, még a cm-re mért paramétereik is megegyeznek, csak a színük más.

A szoknyakezdemény alapját képező inspirációkat a Ravelry oldaláról gyűjtöttem. Többféle technika megtetszett, de nem találtam egy mintát sem, amit úgy egy az egyben megkötnék ezzel a fonallal.

Ki kellett próbálnom, milyen úgy szaporítani, hogy a szaporítás lehetőleg szépen belesimul a kötött felületbe. Ha a ráhajtásokat a következő sorban hátulról kötöm le, más kifejezéssel élve csavart simát kötök, akkor ez várhatóan így lesz.

A másik technika a hozzáilleszett kötött darab, amit már a cseresznyés ruhán kipróbáltam. Konkrétan láttam egy ilyen darabot, ahol a körben kötött szoknya derékrészéhez hozzá volt illesztve egy kelta csavartmintás, más száliránnyal futó betét. Valami ilyesmit szerettem volna csinálni most. Az egyetlen probléma, ami felmerült közben, hogy úgy tűnt, mégis kissé szorosabb lesz az a sor, ahol a hozzáillesztés történik. Azért, hogy ne húzzam meg nagyon ezzel a kötött darabot, minden második-harmadik szem illesztésnél nem hagytam ki szemet, hanem rögtön a következő sor szélszeméhez lllesztettem. Ugyan így is viszonylag szoros az illesztés, de legalább több a szemszám, valószínűleg így elég széles lesz azon a szakaszon is.

A csavart betét összeillesztése után majd körben felszedem a szemeket, és folytatom lefelé kötve a szoknyát, egyszerűen pár soronként körben szaporítva .




2015. november 16., hétfő

Cseresznyés ruha őszi fényben

"Anya, nagyon sokára lett készen!" - mondja boldogan, de kissé morgolódva. A Ravelry-s feljegyzéseimet nézve majdnem két hónap kellett neki. Igaz, közben mást is csinálok, illetve kötésechnikai problémák miatt le is álltam vele vagy kétszer.

Összesen 24 dkg fonal ment bele (Ice Yarns Baby Design), 3,5-es tűvel kötve. Ez volt az alapminta: http://www.ravelry.com/patterns/library/maxi-top---dress , amit aztán valamelyest variáltam.
















Az ujjak leválasztása után három darabban készült a ruha teste, azért, hogy a színátmenetek nagyobb felületen érvényesüljenek. Az egyik szélnél mégiscsak varrnom kellett, mert a fordított sorok hozzákapcsolását nem tudtam olyan szépen kötni, mint a sima sorokat. Tulajdonképpen mindegy, melyik a ruha eleje vagy hátulja. Az egyik felületen két csatlakozási vonal van, az egyik a szép, sima szélszegélyes hozzákötött, a másik varrt - ami ugyan nem úgy néz ki, mint a szegélyes, de rendben van az is. Illetve a másik felületen középen van egy sima szélszegélyes összeillesztés.

A fonal nagyon puha, kifejezetten kellemes és meleg tapintású, bár picit azért szöszös. Nem tudom, hosszú távon hogyan fog viselkedni. Azért remélem, nem fog hamar göbösödni.

Nagyon tetszik ez a minta. Egyértelműen volt leírva, könnyű volt követni, és sok variálási lehetőséget rejt magában.


2015. november 12., csütörtök

Lila-kék

A fonalasdobozaim mélyén találtam ezt a befejezetlen nagyimintás...mit is?





Olyan szépek a színei az őszi napsütésben.

Nem is tudom, mikor kezdtem még ezt el. Az biztos, hogy valamikor régebben, mikor még ismerkedtem a nagyimintával. És már azt is elfelejtettem, mit szerettem volna belőle. Talán valamilyen lakástextíliát.

Úgy döntöttem, most mentem belőle, ami menthető, így, ebben a formában, méretben és minőségben. Nagyobbra nincs kedvem horgolni, az egyenetlenségeket most nincs motivációm kiigazítani, de a színei még mindig tetszenek, feltehetően a lányoknak is. Varrtam egy párnabelsőt, amit tömővatelinnel töltöttem meg, majd összevarrtam a nagyikezdeményt külső párnahuzatnak. Gombolás nem készült rá, nem levehető a belső huzatról.


tű: talán 3-mas, vagy 3,5
fonalak: Red Heart Baby (100 % akryl), és két egyéb pamutfonal, hasonló vastagságban, amiknek a neve már a feledés homályába veszett ...

2015. november 9., hétfő

Horgolt csillagok

Elég egyszerű a minta és elég gyorsan lehet vele haladni ahhoz, hogy esetleg majd folytatása is legyen ...

Régi vágyam valamiféle horgolt dekoráció, de eddig mindig más volt fontosabb. Majd talán most.

minta innen: http://ellenbloom.blogspot.com.au/2009/12/garland-of-stars.html
fonal: Schachenmayr Catania (100% pamut) és hasonlóak
tű: 3-as

Közben örülök az őszirózsáimnak. Annyira élénkek most a nedves őszi kertben.



2015. november 2., hétfő

Százszínű ősz, egyelőre egy gombolyagnyi

Még tavasszal vettem ezt a fonalat, most kezdtem el kötni belőle. Sokáig gyűjtögettem hozzá a lehetséges mintákat, szabásokat, mire eldöntöttem, hogy mi is illene hozzá, mit is szeretnék belőle. Egyfajta sweater poncho-t tervezek, vagy swoncho-t,  avagy magyarul most pulcsi poncsónak fogom nevezni. Ez egy olyan pulcsiféle, ami folyamatosan bővül lefelé, vagy máshonnan nézve egy olyan poncsó, aminek ujja is van.



Túl sok mintát nem akartam bele. Úgy gondoltam, ez a mélyebb textúrájú csavarás pont jó és pont elég ehhez a gazdagon színátmenetes fonalhoz. Most, hogy egy gombolyagnyi, azaz 10 dkg fonalat belekötöttem, úgy érzem, lehet hogy még majd lefelé az ujjába is teszek valami csavarásfélét. Talán még elbírna egy kis mintát.

Egy bökkenő van: jobban szúr így megkötve a fonal, mint az a gombolyag érintéséből várható volt....nagyon remélem, nem marad így. Mindenesetre próbálkozni fogok mindenféle praktikákkal, amik állítólag elveszik a gyapjúfonal szúrósságát és puhítják a szálat.

fonal: Himalaya Padisah (30% gyapjú, 70% akril)
tű: 5-ös