2015. október 21., szerda

Őszi eper

Ezt most csak úgy sebtében készítettem, az őszi miniatűr eperföld telepítésével egyidőben.

" Na de anya, az eper nem rózsaszín, hanem piros!" - hangzott az első felkiáltás...na de én most ilyen színű fonalakat tudtam  előkapni. Az eper magvai is hol sárgák lettek, hol fehérek.

Azért lehet, hogy többre is szükség lesz, nehezen osztozik meg a két lány négy szem epren, ráadásul egy kosárkában ;
 






A minta a Ravelry-ről való: http://www.ravelry.com/patterns/library/strawberry-9
Ez az amigurumi minta elég egyszerű ahhoz, hogy még én is tudjam követni, és szerencsére az összevarrása sem olyan bonyolult, hogy el lehessen rontani.


Úgy döntöttem, a kosárhoz is követek egy mintát, hátha így egyenletesebb lesz a szaporítás, mintha csak úgy fejből csinálom.
Ravelry: http://www.ravelry.com/patterns/library/rainbow-nesting-bowls-2
Most tudtam meg a leírásból azt is, mitől lesz valóban kerek egy ilyen alj, és nem hatszögletű. A színváltásokat azért inkább nem fotóztam le, azon még jócskán van mit javítani. Annak viszont örültem volna, ha van olyan tartása a kosárkának, mint az eredeti képen, de ahhoz valószínűleg más összetételű fonalból kellett volna horgolnom.

fonal:
- Schachenmayr Catania
- Steinbach Wolle Capri
- és egyéb hasonló tulajdonságú pamutfonal

tű: 2,5-es

2015. október 20., kedd

Jeges - Iceland pulcsi készen

A vége az lett ennek a fonalpárosításnak, hogy a pulcsi az aljára ismét beszínesedett. Sajnos a fehér fonal közel sem bírt olyan kedvező tulajdonságokkal, mint a Camilla, így a kifehéredés ötletét elvetettem kötés közben. Szerencsére a pulcsi kis tulajdonosa nem bánta ezt.

A nyaka megmaradt olyannak, ahogyan a kezdés adta, így egy kicsit visszapöndörödik. Szerencsére nem is túl bő, és nem is szűk, ez utóbbi viszont nagyon fontos.

Az ujját úgy kötöttem, csak hogy a fogyasztás egyszerűbben számolható legyen, hogy kötöttem bele két szem fordítottat. Így nem kellett folyton szemjelölőznöm, és utólag is viszonylag könnyű volt megszámolnom a sorokat, mikor fogyasztottam, mikor a második ujj kötésére került a sor. Esetleg legközelebb köthetném egyszerre a két ujját, akkor még az ilyen apró bosszankodások is elkerülhetőek.

A raglán vonal most nagyon tetszik ebben a formában: elöl-hátul bökve szaporítottam úgy, hogy hagytam közte két elválasztó sima szemet.












fonal:
- Ice Yarns Camilla Cotton, színátmenetes (100% pamut)
- egyéb, elvileg hasonló tulajdonságokkal bíró fehér mercerizált pamutfonal

tű: 3,5-es 





2015. október 18., vasárnap

Varrás nélkül...dilemmák

Most éppen ez a kislányruha van terítéken.

A kardigánkezdeményt bizony lebontottam, annyit mondogatta a lány, hogy ő inkább ruhát szeretne ebből a fonalból, és legalább térdig érjen ám! :)

Közben az a problémakör is előkerült, hogy hová tűntek a cseresznyék. A cseresznyék bizony nem tűntek el, csak némiképp átalakultak. Nagyon hosszúak az egyes sorok így körben kötve, máshogyan jönnek ki a színátmenetek, kisebb tömbökben, sőt, csak sorokban, gyakran váltakozva. De ezt egy 4 évesnek nehéz elmagyaráznom, meg hát őt mégis a cseresznyék érdeklik, hogy most miért nem látni őket. Ezért úgy döntöttem, hogy az ujjak leválasztása után a ruha további részét nem körben, egyben, hanem több darabból kötöm meg. Bevallom, nekem is sokkal jobban tetszik ez a fonal így, hogy nagyobb felületen terül el egy-egy szín, no meg a cseresznyék is előkerültek így.

Viszont varrni továbbra sem szeretnék. Az első harmad megkötése után sikerült kitalálnom, hogyan tudom hozzákapcsolni ehhez a következő külön kötött harmadot, még a sorok kötése közben. Nagyon megörültem ennek a technikának. Igazán szép "varrásvonalat" ad, olyan szép hosszú sima szemek keletkeznek abban a vonalban.

Video tutorial ehhez a művelethez:
- https://www.youtube.com/watch?v=3zPXZ4cu66Q&list=PLcBheJX-o6T-vzHnZQKefxp0i7muGL4OQ&index=33 annak a bizonyos ten stitch takarónak a technikája
- illetve még egy videó: https://www.youtube.com/watch?v=RE9VwPdN61M&list=PLcBheJX-o6T-vzHnZQKefxp0i7muGL4OQ&index=35

Időközben elérkeztem a harmadik harmad kötéséhez, és nehézségeim támadtak. Én azt gondoltam, hogy ezzel a technikával könnyedén hozzá tudom majd ugyanígy kötni a harmadikat egyszerre a már meglévő kettőhöz, de ez mégis bonyolultabbnak tűnik. A sima sorokban természetesen működik a dolog (az lesz a hátulja "varrásvonal"), de a fordított sorokban nem akar olyanra sikerülni. Hozzá tudom kötni ugyan, de nagyon más alakúak lesznek a szemek...és hát pont az az eleje, jó lenne, ha megegyezne a másik oldallal.






Ha kitaláltam a kivitelezhető megoldást, jelentkezem :)





2015. október 17., szombat

Őszirózsa

Őszirózsavirágok zenélő dobozban összegyűjtve...na ezt vajon ki alkotta? :)





2015. október 6., kedd

Lila Helena viselve


Helena névre keresztelték az eredeti modellt, amit a Ravelry-n találtam: http://www.ravelry.com/patterns/library/helena-2  Láthatóan az általam kötött darab erősen eltér az eredetitől, de azért a fő nyomvonalat ez a modell adta.






Rövidujjú nyári tunikát terveztem, vékony fonalból - no azért nem annyira nagyon vékonyból; a 3-mas tűvel még mindig csak barátkozom, és örültem, ahogyan kiderült, hogy végülis köthető ez a fonal 3,25-ös tűvel is, csak hogy legalább a lelkemnek jobb legyen az érzet, hogy egy lehetletnyivel gyorsabban haladok így.

A színt természetesen a lány választotta. Illetve már régebb óta kért egy teljesen lila felsőt, vagy ruhát, vagy bármit, csak lila legyen :). Jobban örültünk volna egy fokkal világosabb lilának, de ez az árnyalat is megfelelő.

A nyaka többszöri újrakezdés - bontás után alakult ilyenné. Hiába készítettem próbakötést, valahogyan többször is túl bőre sikerült készítenem a nyakát. Még ez is határeset, lehetne egy kicsit összefogottabb, de már nem volt kedvem még egyszer bontani - újrakezdeni. Viszont nagyon szerettem volna nem szögletes, nem egyenes nyakat, úgyhogy a kört csak pár sor + szaporítás után zártam. Végülis így leírás nélkül is egészen megfelelő vonalat sikerült kialakítanom a nyaknak. A szaporításnál rájöttem arra, hogy sokkal szebb lesz a vonala, ha nem az utolsó, vagy utolsó előtti szemeket szaporítom, hanem legalább 2-3 szemes szegélyt hagyok, és az az előtti szembe kötök duplán.






A tunikába a lány kérésére kétféle minta került. Nem így terveztem eredetileg. Én bőven megelégedtem volna azzal, ha az eredeti azsúrmintával kötöm végig a teljes hosszt, azonban ezt a leányzó unalmasnak találta, így választott hozzá még egy mintát, amit ő kagylómintának keresztelt el. Ezen a  mintán tanultam meg, mit jelent a középhangsúlyos dupla fogyasztás.

Az alja még tovább bővül. A legaljára kreált fodor valahogy ebből a fonalból nem adja ki olyan jól a formáját, de azért elfogadtuk így a helyzetet. Talán még többet kellett volna szaporítanom bele, vagy ki tudja...

A mellvonalhoz fűzött szalag utólagos ötlet. Ha valamivel szűkebbre vettem volna ott a lustakötéses bordákat, vagy alatta többet szaporítok, akkor anélkül is biztosan kiadná a szabásvonalat, így azonban jól jön ez a szalag bele. Mindenesetre a lánynak tetszik, hiszen szép fényes lila szalagról van szó :)






Kora őszre készen is lett, bár az időjárás hűvössége miatt jelenleg inkább mellényként van használatban.




fonal: Cheval Blanc Sunny, 100% mercerizált pamutfonal (25-30 dkg körüli mennyiségben...nem mértem le)
tű: 3,25-ös