2015. június 30., kedd

Tunika szalagfonalból liliommal

A négy liliomhagymából egy nyílt ki, ez a csodaszép, erőteljes színű.


Ezzel egy időben készült el a szalagfonalból a nyári tunikám. Egy bejegyzésbe teszem a kettőt, mert szerintem annyira illik a liliom színe a szalagfonalhoz, csak a fonal visszafogottabb árnyalatú.

A tunika felülről kezdett, ráhajtásos raglánvonallal. A kezdés egy az egyben ez alapján a szalagtunika alapján történt: kék tunika szalagfonalból, tulajdonképpen a szalagfonal megkívánása is innen történt.

A nyakánál elöl szerettem volna egy kis kivágást lefelé, ezért nem rögtön kötöttem össze körben. Végülis megfelelő, bár kicsivel mélyebbre is hagyhattam volna, úgy kényelmesebb lenne.

fonal: 32 dkg Spine Print az Ice Yarns-tól (50% pamut, 50% akryl), 5,5-es tűvel.

A fonal címkéjén 4-es tű szerepel, azonban a szalagfonalakat ajánlott lazábban kötni, úgy jobban érvényesülnek. Így próbálkoztam nagyobb tűvel. Végül az 5,5-es tűnél megálltam, de tulajdonképpen elbírt volna még vastagabbat is.

A kötés vegyes élmény volt, azért az első két gombóccal megkínlódtam, de utána belejöttem. A fonal gombócban nagyon puha, azonban kötésnél nagyon máshogy viselkedik mint egy egyéb, hagyományos sodrású fonal. Ez a fonal lapos, széles, egyszerre csúszós és közben tapad, fogja is a tűt. Meg kellett szoknom ezt az érzetet, hogy nagyjából egyenletesen tudjam kötni.

Sokat gondolkoztam, legyen-e benne minta, vagy vajon elég lesz maga a fonal színátmenetessége. Tulajdonképpen ez az első felülről kötött felsőm, amibe tettem mintát már a nyakvonaltól, mondjuk úgy, hogy végre mertem bele mintát tenni. Kipróbáltam háromféle azsúrmintát, végül emellett döntöttem. Ez egy elég széles minta, a ráhajtások adta lyukak és összekötések elég jól érvényesülnek a színátmenet közepette is, a kétoldali csavart minta már kevésbé. Viszont ez a kis csavarás összetartja az egészet.

Az eleje és háta középen végigfutó minta: Sandra magazin no. 13.












2015. június 19., péntek

Ugró béka

Anya hajtogassunk ezt, hajtogassunk azt...igen ám, de én olyat nem tudok, mi legyen hát? Ekkor mégiscsak előjöttek a régi emlékek, és eszembe jutott, hogy gyerekkoromban játszottunk hajtogatott békákkal, amik még ugrani is tudtak. A hajtogatós memóriám sajnos nem túl jó, de szerencsére a google segítségével ezt is meg lehet találni. Beírjuk a keresőbe az ugró béka hajtogatása kifejezést, és garantáltan sok segítséget kapunk. Az elsőnél még nagyon kellett figyelnem, a második már fejből ment.

Először egy háromtagú zöld békacsalád született. Ehhez készített az egyik gyerek egy rajzlapra tavat, nádast. Majd beindult a békagyár, különféle színes családtagokat hozzáadva. A békák jól működtek, ugróversenyt is tartottak.


2015. június 15., hétfő

Szalagfonalból


Spina Print az ice Yarns-tól, 50% pamut 50% akrylfonalból. Íme egy kép a mintáról, amit a tunika közepén végigfutva kötöttem.

Több mintapróba után döntöttem úgy, hogy lesz ami lesz, látszik belőle amennyi látszik, mégis kötök bele mintát - mert hát a színátmenetes fonal színeinek kavargása közben eléggé elveszik.

Azóta készen van. Viszont pár napja beköszöntött a kánikula, és valahogy mégsem ebbe az időjárásba való ez a darab. Várok egy hűs nyári napot egy teljesebb fotóra :)

Furcsa élmény volt kötni ezt a fonalat. A gombolyag annyira puha, viszont ahogy kötöm, valahogy úgy fogja a tűt, kemény, közben mégis csúszik, könnyen le tudnak csúszni a szemek a tűről. Az 5,5-es tűvel egészen gyorsan haladt ez a tunika, üdítő élmény volt kötni a 3-mas tűvel kötött darabok után (amiből jelenleg kettő is áll befejezetlenül) .