2015. január 4., vasárnap

Mintapróba

...avagy a mosogatórongy esete

Miért kötnek vagy horgolnak mosogatórongyokat? Mikor először találkoztam ilyen típusú mintával, komolyan nem tudtam mire vélni a dolgot. Tengernyi kérdés merült föl bennem, pl. ilyenek: biztos alkalmas egy ilyen mosogatásra? biztos elég jól töröl/súrol...? nem megy túl hamar szét? hogy vetemedik az ember arra, hogy egy csipkemintás köteménnyel mosogasson?

Azonban az internet tele van szebbnél szebb mosogatórongy mintákkal, gyönyörű fotókkal, nem piszkos edények társaságában :) Na jó, olyan is van, hogy kéztörlőnek nevezik, és mondjuk egy illatos szappan társaságában van a fotón . Ez azért már valamivel barátságosabb számomra, szóval mit szólnánk egy szép horgolt/kötött kéztörlőhöz?

Mielőtt bármire is használnánk úgy a maga valójában, rá kellett jönnöm, hogy tengernyi gyönyörű mintát találok ezen a címen. Egy ilyen darabnak a mérete pedig pont alkalmas arra, hogy egy-egy mintát kipróbálva kötés/horgoláspróbát csináljak.

Határozottan tetszik ez a minta. Talán lesz majd még egyszer valami nagyobb darab belőle. Egyelőre plüssnyuszi takarónak használja az aprónép :)


minta innen: http://www.ravelry.com/patterns/library/leaf-lace-washcloth
fonal: Alize Cotton Gold Batik
tű: 3,5-es



2015. január 3., szombat

Hosszított fazonú sapka

A napokban lebontottam egy félig elkészült, vagyis egy majdani pulóver darabjait...amiről bizony időközben kiderült, hogy nem lesz belőle pulóver. Tévedés volt az a fazon, azzal a mintával, azzal a fonallal. No majd lesz belőle más.

Olyan jó kis föld színek így együtt. Továbbra is nagyon tetszik ez a színkombináció, de mi legyen belőle? Hirtelen ötlettől vezérelve egy rövidített soros, enyhén hosszított fazonú sapkát kötöttem a fonal egy kis részéből.




Egy barátnőmnek van hasonló fazonú, gépi kötött sapkája. Mikor megláttam rajta ősszel, azonnal megtetszett a fazon. Aztán véletlenül itt felejtette egy napra, mikor is én igyekeztem jól megnézni, hogyan is néz ki pontosan, hogy egyszer majd rekonstruálni tudjam. Nem sikerült pont olyanra, de szerintem így is elég jó lett a végeredmény.

A rövidített sorok a fordítottal kötött, világos drappos csíkokban találhatóak, így az a része a sapkának kissé nyújtott lesz.

A virág, 3 réteggel, erről a mintáról készült: http://www.ravelry.com/patterns/library/flower-pattern-3








nyers színű fonal: Witico Uni tombola színben (50% gyapjú, 50% akryl)
sötétbarna melírozott fonal: Witico Print mormota színben (50% gyapjú, 50% akryl)
világosbarna színű fonal: ismeretlen, a címkéje eltűnt...emlékeim szerint részben pamut, részben len tartalmú fonal

tű: 5-ös

Dupla szállal kötöttem az egészet. A lenes fonalat egy szál nyers színű Witicóval fogtam össze.