2014. október 22., szerda

Főzött gyurma

A kisebbik gyerekem unszolására, aki már nagyon-nagyon szeretett volna megint gyurmázni, rászántam magam egy újabb gyurma-recept kipróbálására. A korábban összeállított hideg, csak gyúrt só-liszt gyurma nekem nem tetszett. Már rövid távon sprőd volt, kiszáradt, és marta a kezem a sok só. Így nincs előnye a kereskedelemben kapható gyurmákkal szemben, amik szintén irritálják a kezemet.

Ez most másnak ígérkezett. Csak pici só van benne, és főzött. Akárcsak  a gyerekek, én is kíváncsian vártam az eredményt.

A recept innen való: http://szinesotletek.blog.hu/2013/04/11/az_orok_ervenyu_fozheto_gyurma_receptje
A képek csodás eredményt ígérnek, vajon sikerül-e nekem is produkálnom ezt a színt, állagot, ami  a képekről sugárzik?

Megfeleztem az adagot. Ez az adag így egy-egy színhez való mennyiség volt.
Tehát:
  • 1,5 dl víz
  • 1 kk só
  • 1 kk citromsav
  • 1 ek étolaj
  • festék

melegít,

majd hozzáad
  • kb. 13 dkg finomliszt
Így sikerült:










Nekem pár perc folyamatos keverés után nagyon besűrűsödött, összeállt. A fazékból kivéve összegyúrtuk, még melegen, ahogy a kezem bírta. Az eredmény egy ruganyos, finom állagú gyurma, amivel valóban élvezet játszani.Kicsit büdös, állítólag (szerintem a temperafesték miatt), és talán valamivel nehezebben tapad össze, mint a bolti gyurma, viszont nagyon könnyű formázni, kellemes érzet a kéznek, a bőrnek.

Kiszáradás ellen dobozba tettük és hűtőbe. Majd kiderül, valóban meddig áll így el.



Újabb sapka

Tetszik ez a minta, már harmadszor használtam fel.








Kicsit laza lett a fej körüli patent, így a végén két sor horgolt kispálcával összébb húztam.

fonal: Ice Yarns Baby Spot, 100% akril
tű: 4,5-es
minta: http://www.ravelry.com/patterns/library/toasty-striped-set-hat



2014. október 19., vasárnap

Készülőben...Lazy Sunday Afternoon pulóver

6-os tűvel készül, külön eleje-háta részekkel, csak kicsit figyelős mintával, így egészen jól halad. Remélem, majd az összevarrással is jól boldogulok, ha egyszer készen lesz.





fonal: Alize Lanagold Batik (50% gyapjú, 50% akryl), meg lesz benne Alize Lanagold egyszínű bordó is.

2014. október 18., szombat

Poppy sapka variáció









Terjed mindenfelé egy hasonló minta, kötött és horgolt változatban is. A kötött egy bolgár nyelvű leírással,  a horgolt meg már nem is tudom...Először hozzáfogtam a horgolt változathoz, mégiscsak egyszerűbb és gyorsabb. De valahogy nem illett a meglévő fonalaimhoz, bontásra került. Győzött a kötött változat. Végül nem bíbelődtem a pontos bolgár mintával, pedig a képről nagyjából le lehetett volna olvasni, hanem vettem az Aviatrix, illetve annak is a Poppy sapka változatát a Ravelry-n, és átalakítottam. Ennek  a változatnak a lényege az, hogy a fordított soros részek száma jóval több, az eredeti bolgár képeken talán még több, mint ahogy én kötöttem. Láthatóan azok teljes hosszúságú sorok, így a fülrész is szélesebb lesz, amit majd utólag lehet összehúzni, fogyasztani, mikor körbekötjük az egészet.


A nagylány választotta ezeket  a színeket :) Úgy döntöttem, fehérrel lesz kötve a külön kunkorka, közte a másik két szín.

fonal: Ice Yarns Baby Wool, 60% akryl 40% gyapjú
tű: 4,5-es

A 6,5 éves lányra 59 szemmel kezdtem, a rövidített soros fordulások 5, 10, 18, 14, 8 szemnél történtek. A kifordított rész 5 sornyi. Azonban előtte vagy utána mindig van egy plusz sor, mert valahogy úgy jön ki szépen a színek váltakozása.

tutorial a rövid sorokhoz, német módszerrel: https://www.youtube.com/watch?v=i_6Pjl20zKA&index=16&list=PLcBheJX-o6T-vzHnZQKefxp0i7muGL4OQ

Hajdan az Aviatrix sapkánál még a másik módszert alkalmaztam, de ez sokkal szebb eredményt ad, szerintem kivitelezni is egyszerűbb.

A körben felszedett szemeket utólag jócskán le kellett fogyasztanom, hogy illeszkedjen a fejére, nem csak a fülrésznél, ahogy az eredeti mintánál volt.

Az aljára horgolt szegélyt kapott a lány instrukciói szerint, mi szerint hullámos legyen ám!

Az eredmény egy jó fazonú, látszólag vékony, ám valójában rendkívül melegnek tűnő sapka...vagy csak még nincs elég hideg hozzá :)

2014. október 11., szombat

Poppy

Készül a Poppy sapka variáció. Már kunkorodik...:)


fonal: Ice Yarns Baby Wool

2014. október 10., péntek

A lila ruhás hölgy



A lila ruhás hölgy végre lefényképezésre került egy szép napsütéses őszi napon :)

A fehér-lila pöttyözött fonal a kínai csodafonalam :) Összetétele a leírás szerint 60% egyiptomi pamut, 32% "milk protein silk" (amit majd valaki megmond nekem, hogy vajon mi a csoda lehet), és 8% bársony, amit szintén nem tudok elképzelni, pontosan mit takarhat. A leírásban még az is benne volt, hogy különösen puha tapintású fonal, ami valóban megfelel a valóságnak.

"Anya, én ebből takarót szeretnék, meg párnát, meg szoknyát, meg mindent." - és ölelgeti magához a lány a puha fonalcsodát.

Felülről lefelé egyben kötött, raglán vonalú tunikát terveztem belőle egyelőre, az alján és az ujján fodrokkal. Tehát a mintát lefelé kissé bővítettem úgy 5-6 soronként, nem csak a két oldalán, hanem középen is. A csíkozás Drops Cotton Light fonallal készült.

Hiába a méregetés, végül mégis kicsit bő lett az egész. Az ujja vonalán sajnos eléggé látszik. A nyakát szerencsére pár sor horgolt kispálcával összébb tudtam húzni. Mindenképpen szerencsésebb, hogy a Drops fonal van a széleken,  jobban összetart így az egész. Ugyanis használat közben az derült ki, hogy a puha fonalcsoda eléggé nyúlik, nem igazán tartja a formáját.

Mindenesetre ez az első felülről lefelé egyben kötött felső, amit befejeztem, és még hordhatóra is sikerült.

minta: http://www.ravelry.com/patterns/library/girls-summer-tee
tű: 4,5 es
összesen 22,5 dkg fonal