2014. június 29., vasárnap

Olvasztott zsírkréta


Az ötletet még több évvel ezelőtt találtam egy angol nyelvű blogon. Már elvesztettem a pontos helyet. Az első adag zsírkrétaolvasztmányunk akkor készült, kerek alakzatokban.

Most megint összegyűlt egy adag törött, törmelékes, piszkos zsírkrétadarab, amivel abban a formában a gyerek már nem óhajtottak rajzolni.

A darabokat beletettük szilikonos sütőformába. A sütőt 160 körüli hőfokra állítottam, és kb. fél órát sültek a zsírkrétadarabok, vagyis olvadtak. A sütőből kivéve szobahőmérsékleten, vagy akár hűtőben szépen megkötöttek.

Egy kicsit biztosan fognak rajzolni is vele, bár egyelőre inkább játékszerként funkcionál :)

Megkötés után még a formában:


Kiborítva, készen:


2014. június 27., péntek

Tunika angyalszárnyakkal

A hónap elején a Gombolyda budapesti üzletében jártunk. Végre volt alkalmam a két kezemmel tapintani a fonalakat, érezni a puhaságukat, gyönyörködni a színkavalkádban - és volt alkalmam személyesen meggyőződni arról, melyik fonal szúrós annyira, hogy azt véletlenül se vegyem meg...

A kisebbik gyerekem csapott le erre a fonalra: Alize Bella Batik, 100% pamutfonal, színátmenetes. Mindenképpen horgolni gondoltam belőle, jelenleg ugyanis nem érzem még késznek magam arra, hogy ennyire vékony fonalból kössek (sőt, lehet hogy soha nem fogok ekkora munkába kezdeni). Horgolni sem igazán horgoltam még ennél vékonyabb fonallal, vagy legalábbis nem lettem készen semmivel, amibe belekezdtem.

Nagyon belejöttem mostanában a kagylómintába, így rögtön megtetszett ez: http://www.ravelry.com/patterns/library/angel-wings-pinafore Haladós minta, látványos, szellős. A szabás felülről lefelé horgolva alakul. Eredetileg nyitott a háta, én azonban úgy döntöttem, inkább körben horgolom, így mellőzhetem a végén még azt a minimális összevarrást is.

120 szemmel kezdtem, a szaporításokat soronként a mintának megfelelően alakítottam, de végig egyráhajtásos pálcákkal. Valamivel több sor szerepel a nyakánál, mint a mintában, alakítva a fonalhoz és a gyerek méretéhez. A karkivágáshoz külön felszedtem mindkét oldalon még 15 láncszemet, hogy elég széles legyen a gyerekre. Összesen 4 gombóc fonalat bontottam hozzá, 178 gramm lett összesen (az Alize fonal gubancolódásából adódóan sajnos már megint veszítettem némi fonalat). Gondolkoztam, hátha ruha hosszúságúra is összejön, de aztán megelégedtünk a tunikával, a gyerek is, én is.




Ezen a képen látszik, hogyan bővítettem, szaporítottam még lefelé.



2014. június 18., szerda

Narancs top

Készen van!

















Összesen a színátmenetesből (GPTEx Filao Futura) nem egészen egy gombóc ment bele, a narancs színűből (Rellana Bambus Plus) kb. 23 dkg. A szabást egy régi pamut trikóm alapján alakítottam ki. A minta tulajdonképpen egyszerű kagylóminta (két egyráhajtásos pálca, közte egy láncszemmel) előre öltött reliefpálcákkal váltakoztatva. 4-es tűvel horgoltam.

A fonalak összetételük alapján - bambusz-akryl-pamut illetve pamut-viszkóz - alapvetően hűsek, kellemesen puha tapintásúak így horgolva is, mégis kicsit nehéz az egész a maga 26 dkg-jával és kicsit vastagnak is tűnik. Valószínűleg nem  a legnagyobb kánikulában fogom hordani ezt a felsőt.





























































2014. június 16., hétfő

Kompozíció

Rózsa és levendulakompozíció



...és egy fázisfotó

A kicsi eltulajdonította a nővérének készülő tunikát, felvette, majd kiment benne málnát szedni .

Az aljával még nem tudom, mit csináljak. Szeretnék pár sornyi fodorfélét rá, de még nem találtam meg a megfelelő mintát.







2014. június 13., péntek

Lolipop szoknya

avagy a szoknya, amit egyelőre senki nem óhajt hordani :(



Fonal: Nako Baby Lolipop, 100% akrylfonal

A belefűzött gumival együtt 16 dkg. 4-es tűvel kötöttem az egészet. Az aljára a horgolt passzé azért került, mert lustakötés ide vagy oda, mégis csak pöndörödött. A passzé és némi gőzölős vasalós blokkolás szerencsére kihúzta simára.

Alulról fölfelé, körben kezdtem kötni, rengeteg szemmel kezdve...nem emlékszem már, talán úgy 300 körül. Három nagyobb menetben fogyasztottam, meg még egy-két alkalommal egy keveset. Szerintem jó fazon lett.

Na itt van a kutya elásva, hogy akryl fonal.
Ugyan ez egy prémium kategóriájú akryl fonal, gyönyörű színekkel, nem csikorgós kötés közben, gombolyagban egészen puhának tűnik, ráadásul baby... Sapkának kiváló volt, bár mikor a nagyobbik lányom nyakához hozzáért, azért néha tett rá egy-két megjegyzést, hogy valami szúrja. Szóval így megkötve azért mégsem olyan puha, mint egy bambusz, vagy pamutfonál, esetleg egy kevertszálas pamut-akryl. Nem gondoltam volna, hogy valójában ez a fonal nem egészen alkalmas arra, hogy egy gyereknek a puszta bőrével érintkezzen. Na jó, akkor harisnyával, hiszen úgysem nyári szoknya ez, inkább tavaszra- őszre, vagy akár télre való. Még érik a dolog, hajlandó-e valamelyik harisnyával fölpróbálni majd valamikor később.

Amíg nem, addig meg gyönyörködünk benne a szekrényben :)


2014. június 12., csütörtök

Kert este fél kilenckor

Mert ugye az estike ilyenkor nyílik... :)















A vetőmagon levő leírás szerint jelentéktelen kis virág, annál nagyobb illattal. És hát valóban este nyílik.








Hat apró kis levendulabokor társaságában az illatkavalkád nagyon finom így nyár este.

Ehhez ki kellett próbálnom a következő projekt mintáját is, csak mert ez is lila. (Tekintve hogy a narancssárga bambusz felsővel készen vagyok, bele merek vágni egy újabb hasonló darabba.)

Aldis vékony pamutfonalból, 3,5-es tűvel az eredményt kielégítőnek találtam. A minta innen való: http://www.ravelry.com/patterns/library/cute-dress-with-flower-motifs


2014. június 6., péntek

Négyzetek...négyzetek...négyzetek



Olyan nyugalmas ezeket kötni. Bárhová magammal tudom vinni, mert kicsi, könnyű. Kötés közben nem kell gondolkozni, koncentrálni, milyen sor, milyen szem következik. Viszont ezzel a 3-mas tűvel azért elég lassan halad.

Majd meglátjuk, meddig tart a türelmem, attól függően lesz belőle valami...hogy mi is? Ágytakaró, párnahuzat, esetleg egy felső.





Kiszámoltam, hogy ha nagyjából ebben a tempóban haladok, ahogyan most, akkor talán télre lesz is belőle valami :D De hát nem verseny ez kérem.

fonal: Alize Cotton Gold színátmenetes