2014. április 26., szombat

Csigaházak

Az egyik legkedveltebb elfoglaltsága a gyerekeknek az üres és teli csigaházak gyűjtése. Az üres csigaházak begyűjtéséhez immár megvannak  a kedvenc lelőhelyek, ahol jó sokat tudunk belőle összegyűjteni.

Ha már begyűjtöttük, fessük meg őket!

Először megmostuk a csigaházakat, majd hagytuk őket megszáradni.



használt festékek:
  • vízfesték
  • ujjfesték
  • akrilfesték




Ez a szakasz komolyan gyereket próbáló...türelem, türelem, türelem, várjuk, hogy száradjanak. Az akrilfestéknek több idő kell. Akár fél nap is szükséges a száradáshoz, hogy a megfestett csigaház kézbe vehető legyen.

Jöhet a további játék :)






2014. április 25., péntek

2014. április 23., szerda

Egy halom szemjelölő

Mire való a szemjelölő? No, nem karácsonyfának :D

Az alsó kötéskezdeményről elsőként ez jutott eszembe...


Szóval nem tudom, vajon tényleg szükség van-e erre az eszközre hosszú távon is, mikor az ember már teljesen biztos kötés- és horgolástudás birtokában minden szemet felismer, és nem számol félre egyáltalán. Vagy ilyen nem lesz sohasem, és azért jól jön ez a kis eszköz majd mindig, hogy csak úgy odanézés és számolgatás nélkül lehessen kötni.

Hozzájutottam nagyon jó áron egy halom zöld színű szemjelölőhöz (Aliexpress, free shipping) . Már régóta terveztem, hogy milyen jó lenne kipróbálni. Valahogy számomra a más színű fonal, meg  a biztosítótű, amiket szemjelölő hiányában ajánlgatnak, nem vált be. A biztosítótű rendszeresen kipattant, no meg nehéz volt a következő sorban átugrani, a fonalnak meg körülményes volt a használata, a ki- és befűzés.Viszont valamire szükség van, mert bizony félrenézni  a szemeket azt jól tudom....

Ez a bekapcsolós, belepattintós fajtából való. Egyelőre a második apróságot kötöm a segítségével, és teljesen jól működik, nagyon jól betölti a funkcióját.





A minta innen való: http://www.ravelry.com/patterns/library/mitred-square-dishcloth

Hogy mi is ez? A minta a név szerint bizonyos mosogatórongy. Mikor először találkoztam ezzel kötős-horgolós körökben, igazán jót mosolyogtam rajta. Aztán rájöttem, hogy attól, hogy az ember nem szeretne ilyesmivel mosogatni (én egyelőre nem szeretnék, bár még ki tudja, merre fordul a világ velem), egy ilyen minta sok mindenre jó. Például mintakipróbálásra, bizonyos technikák kipróbálására bizonyos fonaltípuson, mondjuk kötéspróba helyett. Ha jó sokat készítünk belőle, még felhasználható valamilyen nagyobb darabhoz is.

Én mindenféle lakástextíliákról álmodozom (takaró, falvédő, díszpárnahuzat), de ruhadarabokat is össze lehet rakni belőle. Egyelőre még fogalmam sincs, hogy ebből lesz-e valami nagyobb darab. Ebből a fonalból (Alize Cotton Gold Batik) most 3,5 dkg van összesen itthon, így aligha :)

Jelenleg a mintában a lényeg számomra a balra (ssk) és a jobbra (k2tog) dőlő fogyasztás, tulajdonképpen ez adja az egésznek a érdekességét ott középen.

2014. április 20., vasárnap

Nyúlparádé




"Anya, ugye létezik a húsvéti nyúl?"
" Milyen húsvéti nyúl? (Nem tudtam mire vélni a dolgot...)
" Hát tudod, aki a csokitojásokat hozza, és beleteszi a tojástartóba!" (További kérdezősködés után kiderült számomra, hogy óvodabeli találmányról van szó.)




Csak készen lett a húsvétra a nyúlcsalád!
A gyerekek legalábbis nyúlcsaládot játszanak vele, megvan melyik az apa meg az anyanyúl, meg a gyerekek.



Mire odáig jutottam, hogy összevarrjam a nyulakat,k és már csak a pom-pom farkuk hiányzott, rájöttem, hogy bizony elfelejtettem, hogyan is készítettem pontosan az első ilyet. Rémlett valami egy papírkarikáról, meg villáról, de inkább kerestem egy leírást róla. Most ezen leírás alapján az ujjaimra tekertem a fonalat. Mondhatom, sokkal egyszerűbb volt így az egész művelet. Közben jöttek a kívánságok, hozták nekem oda a fonalgombócokat, miből is készüljön a pom-pom: a rózsaszín nyuszi rózsaszín színátmenetes farkat szeretett volna, a lila nyuszi meg rózsaszín színátmenetest lilával keverve.





Pom-pom készítő tutorial:
http://www.domestifluff.com/2008/10/how-to-make-pom-pom-flowers/

A fülek kissé kuszák lettek, mind méretezésben (egyik egy sorral kevesebb, szűkebb is esetleg, másik több, szélesebb), mind fölvarrásban, de annyi baj legyen, a célnak tökéletesen megfelelnek.

2014. április 18., péntek

Pörgős szoknya II, készen van!

Egyelőre kiterített formában fotózva, mert a három éves alany az egyszeri próbaalkalmon kívül most éppen nem hajlandó fölvenni. Azt mondta, nem pörög eléggé... :(





Korc megvarrva, gumi belefűzve, gőzölős vasalóval, vizes zsebkendővel blokkolva (már ha ez annak számít; rendes, gombostűs-kiterített-megszáradós blokkolást még nem csináltam, egyelőre kisgyerekek mellett itt a házban ezt esélytelennek látom).

fonal: Alize Cotton Gold piros színű, Schachenmayr Bravo színátmenetes, akryl fonal, végig 4-es tűvel kötve. Összesen, gumival együtt 14,3 dkg. A színátmenetesből nem ment bele fél gombócnyi sem. Lehetett volna kicsit hosszabbra kötni, vagy valamivel hosszabb fodrot az aljára, de sajnos kifutottam a piros fonalból. Szerencsére jelenleg a három évesre azért pont jó lesz ez a szoknyahossz.

Még egyszer a minta: http://www.ravelry.com/patterns/library/summerskirt-with-kitten


2014. április 15., kedd

Húsvéti maszatolás

Húsvéti készülődés, egyelőre csak gyereklefoglalás jelleggel :)
A végeredmény azért egészen jó lett, és még azt is sikerült megúszni, hogy kisebb tetőtől talpig festékes legyen.


Kellékek:

- fatojások kétféle méretben: ezeket a piacon szereztem be. Édes volt a bácsi, aki árulta, "ez biztos nem törik" felkiáltással reklámozta a terméket.

- fa figurás lapocskák, felfűzhető: hobbiboltból való. Vékony falapok, mindenféle alakzatban, előre rajzolt mintával, lyukfurattal. Teljesen beleillik ez is az apró kezekbe. Nagyon élvezték a festést a gyerekek

- wc papír guriga: ezt egyelőre csak technikai céllal használtuk, könnyebb volt így megfesteni a tojásokat.

- festék: ez a festék az éppen most vásárolt ujjfestékünk. Nagyon szép élénk színei vannak, könnyen felvihető, kézzel és ecsettel is.


2014. április 8., kedd

Tulipánok harmadszor

Ennek megvan a fantázianeve is: telt virágú tulipán, Lilac Perfection. Gyönyörű, ahogyan teljes virágzásba borul, ugyan egyre kevésbé lila :)


2014. április 6., vasárnap

Pörgős szoknya II

Újabb befejezetlenség vette kezdetét. Egyszer azért csak a végére érek mindennek. Ezzel a szoknyával azért kb. 2 hét alatt el kéne készülnöm, még ha lassan kötök és közben mást is csinálok. Ezt akár még társasozás közben is lehet kötni :), annyira egyszerű  a minta.
Annyira vágyott már a kisebb is egy igazi pörgős szoknyára, egy olyanra, ami úgy istenigazából pörög, hogy most már bele kellett kezdenem, hadd lássa, hogy neki is lesz egy belátható időn belül. A szoknyaprojektet hajdan az övévvel kezdtem, úgy pár hónappal ezelőtt, csak hát az az első darab nem igazán volt pörgős. Úgyhogy az öröm mellett csalódás is volt, főleg, mikor kiderült, hogy  nagyobbiké viszont tényleg pörög. A minta így most ugyanaz, mint a nyári szoknya esetében.

Az alap szín a piros, a kisebbik kedvence, Alize Cotton Gold fonalból. A belekötött csíkozás Schachenmayr Bravo színátmenetesből van. Ez utóbbi gombócban nagyon tetszett a kicsinek, így kötve jelenleg viszont van némi elégedetlenség...remélem nem kell lebontanom, nekem tetszik így.


2014. április 4., péntek

Bambusz top

vagy mi is ez...

Mindenesetre úgy tűnik, ez a projekt hamarabb készen lesz, mint a nyulak.

A nyulakkal sajnos nagyon kínlódok. Figyelmet igényelnek, muszáj számolnom a sorokat, muszáj odanéznem, és úgy tűnik,  a két gyerekem ezt meglehetősen nehezen tolerálja. Pár fület már visszabontottam emiatt. De nem adom fel, még van idő húsvétig :)

Ellenben ezt a mintát ahogyan megtaláltam, hamar ráállt a szemem és a kezem. Nem is tudom már, pontosan hol találtam, mindenesetre némi átalakításon esett át, hogy könnyen kézre álljon és ezen a fonalon is jól mutasson. A felső szabásával még vannak problémák, remélem, sikerül jól kialakítanom a váll-nyak részt.