2014. március 22., szombat

Távcső

Régóta vár sok-sok wc-papír guriga újrahasznosításra. Megvan egy következő projekt, távcsövet készítettünk. Pontosabban mégiscsak én készítettem, ők meg egészen türelmesen nézték, és várták  a végeredményt. A technokol szaga elég elrettentő volt a nagynak (á anyu, semmi baj, az óvó nénik is ilyen borzasztó szagú ragasztóval szoktak ragasztani) bár a kicsi még így is szívesen "segített" volna. De végül segítettek tartani a papírt, kiválasztották a színes kartont, adogatták az eszközöket, és türelmesen vártak....szerencsére ez gyors munka, nem kellett sokat várni az eredményre, és elég hamar látszott, hogy szépen alakul a dolog.

A kész művekkel utána távcsöveset játszottunk. Ők felvonultak az emeletes ágy tetejére, és onnan lesték, kik vonulnak át az "erdőn", plüssállatok képében :)







Az ötlet innen való:
http://www.mintamokus.com/tavcso-a-kis-felfedezoknek/


2014. március 13., csütörtök

Fázisfotó a készülő nyulakról

Csak mert nagyon szeretek fonalakat válogatni :)







Fonalak:
Alize Cotton Gold
Red Heart Baby
Schachenmayr Catania
Filo Blue Beach
Drops Baby Merino 
Alize Lanagold, az orra feketéje
Witico, az orrához és pom-pom farokhoz
...és az ismeretlen szürke, amire nem emlékszem pontosan: részben lenes összetételű fonal 



2014. március 11., kedd

Nyuszi hopp - kezetlen és lábatlan első példány

Közeledik a húsvét. Horgolós körökben ilyenkor már javában folyik a nyuszik, tojások, egyéb dekorációk gyártása. Eddig az amigurumikkal nem volt nagy sikerem, valahogyan a részek összevarrásánál mindig nagyon torzult a figura. Azonban most találtam egy egyszerűnek tűnő maroknyuszi mintát itt: http://www.ravelry.com/patterns/library/easy-easter-bunny. Azonnal ki is kellett próbálnom, szép színes összeállításban. Csak arra ügyeltem, hogy nagyjából azonos vastagságú fonalakból horgoljam. Készen is lett a szerintem tündéri első példány, amit így egymagában eredetileg nem szándékoztam fotózni.

A mai álmos reggelen mosolyt is csalt a majd 6 éves arcára, azonban közölte, hogy sürgősen csináljak neki kezeket és lábakat is, mert ő ilyen kezetlen - lábatlan nyuszit még életében nem látott... :D Szóval készülni fog a kezes - lábas példány.


Menthetetlenül itt a tavasz

Szokatlanul jó idő van. Nyílnak a recéshagymájú nőszirmok a kertben, töméntelen tyúkhúr társaságában. A tyúkhúr már decemberben jelen volt a kertben, hál a nagyon enyhe télnek, de hát csak nem áll neki az ember decemberben kertet gazolni. Most meg már olyannyira ellepte a kertet, hogy reménytelennek tűnik ez a művelet.


A szobában előkerültek a játékételek. Fából, filcből, horgolva.
Egy nagy fazékba ömlesztve, levesnek :)

Majd külön-külön is megfőzve, megterítve, a tészta, a sajtszeletek, a fatojás,  a salátalevelek.











A továbbiakat, hogy bővüljön  a készlet még, részben én fogom készíteni, az általam bonyolultnak gondolt ételféleségeket pedig komolyabb varrni tudással rendelkező anyuka fogja készíteni.



2014. március 1., szombat

Itt a tavasz



Kinyíltak a krókuszok, én meg gyorsan elkészültem két tavaszi sapkával.

A sapkák mintája innen való:
http://www.ravelry.com/patterns/library/toasty-striped-set-hat

Nako Baby Lolipop, 100 % akryl fonalból készültek. 4,5-es tűvel kötöttem az egészet. 5-5 dkg volt szükséges hozzájuk.

A mintát a patentmintától egészen a fogyasztásig követtem, kivéve, hogy négy mintaegységet kötöttem, a kezdést pedig átszámoltam a fonalra és a két gyerek fejkörméretére. A nagyobbik így 80 szemmel kezdve készült (6 éves gyerekre), a kisebbik 72 szemmel kezdve (3 éves gyerekre). A fogyasztás már máshogy alakult. A nagyobbik sapkánál a fogyasztó sorok közé 3-3 sima sort kötöttem, a kisebbiknél csak 2 illetve 1 sort. Talán jobb lett volna  a kisebbiket 3-3- sorközzel fogyasztani, így kissé határeset lett hossza, bár  agyerek nem panaszkodik, pont kényelmesnek tartja. A végén nem sikerült annyi szemre lefogyasztanom, ahogy a mintában volt, valahogy nagyon nehézkes volt a körkötőtűvel dolgoznom, így a " lyukat " összevarrtam a végén. Így valamivel buggyosabb lett a végeredmény, mint az eredeti.
















Azokkal az akryl fonalakkal, amikkel eddig próbálkoztam, valahogyan nem voltam megelégedve. Nagyon mű tapintásúak voltak, csikorgósak, nem tűntek kellemes viseletnek. Ez a fonal azért nem hiába prémium kategóriájú. Sokkal finomabb, puhább, nem szúr, egészen kellemes érzet kötni vele. A színei pedig rendkívül szemet gyönyörködtetőek.